Je kent ze wel. Van die koude, gure dagen. Echt zo’n dag om gewoon de hele dag binnen te blijven. Heerlijk bij het knisperende haardvuur met warme chocomelk. Buiten regen, wind en de herfstbladeren die over de straat dwarrelen. Zelfs de mannen gaan niet naar buiten…

Maar niet op zaterdag 29 mei! Toen trokken 12 deelnemers van Into the Wild naar buiten, het onbekende tegemoet. Want de locatie wisten ze nog niet. Nee, het avontuur moest de hele tocht aanhouden. Wel met schitterend weer, felle zon, zonnebrand, korte broek en shirt, dat dan weer wel…

Voor de crew ging de wekker om 05:15 uur. Opstaan, spullen pakken, stevig ontbijten en de auto in. Nog ff snel een ‘surprise’ achter de auto aankoppelen en rijden maar.

We reden naar Drimmelen om daar bij de haven onze last van de auto te lossen. Auto parkeren en hup, het bootje in. We voeren de Bergsche Maas over, naar de Biesbosch. Daar stapten 3 van de crewleden uit, om zich te gaan verspreiden over het eiland. Een van ons zou de deelnemers opwachten aan de ene kant van de rivier en coördineerde de opdrachten naar de deelnemende groepjes en de ander had de pendeldienst met het bootje. De deelnemers wisten niet veel, behalve dan dat ze op een bepaald tijdstip klaar moesten staan met hun rugzakje. We hadden de groepjes ingedeeld (4×3 man) en stuurden ze berichten via de app, want zo gaat dat tegenwoordig. Per groepje zetten we ze over naar de andere kant van de rivier om daar een voettocht te beginnen van 20 kilometer.

Op de route zelf hadden 3 van ons zich verspreid voor een stukje geestelijke toerusting. Die momenten werden goed benut, want er kon meteen wat gegeten en gedronken worden. De momenten van toerusting waren kort, want de groepjes volgenden elkaar al snel op. Maar ja, zo is het in het echte leven ook. Goede toerusting moet je koesteren. Maar door met elkaar op te trekken moest er over gepraat worden. En daar lag de kracht van deze dag. De verwerking zat hem in het overleg met elkaar. Heerlijk om in de vrije natuur eens goed door te bomen over geestelijke onderwerpen en alles wat je bezig hield. En dat kon daar zeer goed. We waren omringd met een schitterend stukje natuur van Hollandse bodem. De natuur was wild, de vogels waren niet te tellen, de kikkers kwaakten in koor, de paarden daverden rakelings langs ons heen en de Schotste hooglanders, met hun scherpe hoorns, konden hun nieuwsgierigheid zo af en toe ook niet bedwingen.

Aan het einde van de dag pendelden we weer per groepje terug naar de andere kant van de rivier. Daar was het inmiddels wel erg druk geworden met alle plezierjachten, maar gelukkig zat onze beste stuurman in de boot en stond hij niet aan de wal.

Niet iedereen kon mee, maar sommigen hadden wel aangegeven om de avond aan te sluiten. Want ja, zo gaat dat met mooie dagen. Er moet een bbq aan gezet worden, dus de inkopen konden ook gedaan worden. Dus hadden we opnieuw de groep verdeeld over verschillende locaties om nog eens met elkaar bij een goede maaltijd de dag door te nemen.

En daar kwam het hoge woord eruit:…’het was een schitterende dag en goed georganiseerd’. Tja, daar wordt een man blij van.

Als crew van ITW hebben we deze dag ook echt als zeer prettig ervaren. Eerlijk gezegd hadden we de tocht al van te voren verkend en hadden we nagedacht over de geestelijke en praktische invulling van de dag. Ons verlangen is nog steeds dat we met een hele groep mannen, meerdere dagen door Noorwegen gaan trekken. Volgend jaar mei?!! Met een wat grotere rugzak dan nu, je eigen eten mee, tentje en slaapzak. Door de wildernis te lopen, weg van alles wat ons af kan leiden. De natuur in te trekken om er na een aantal dagen en nachten in rondgezworven te hebben, weer uit te komen. Maar anders dan eerst. Omdat we met elkaar in een tentje geslapen hebben, omdat we elkaar beter hebben leren kennen, omdat we dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Omdat we met elkaar hebben gebeden en gezongen. Omdat we voor het eerst, opnieuw of wellicht een verdiepende ontmoeting hebben gehad met Jezus. Daarom Into the Wild, met de ‘t’ als symbool van het kruis in het logo.

Een avontuurlijke groet, ITW crew