In de maanden november en december is de opbrengst van de zendingsbussen bestemd voor de opvang van kinderen in de kansarme wijken van Bogotá, Colombia. Zo’n 3 miljoen Colombianen sloegen de afgelopen jaren op de vlucht. Weg van de moorden, ontvoeringen, afpersing en seksueel geweld. Weg van de guerrillastrijd. Noodgedwongen hun heil zoekend in sloppenwijken aan de rand van de hoofdstad, Bogota. Gelukkig is er sinds 2016 vrede, maar het leven is de sloppenwijken ziet er nog altijd niet erg rooskleurig uit.

Duizenden kinderen groeien op in grote armoede of leven zelfs op straat. De Presbyteriaanse Kerk van Colombia, waarmee de GZB al jarenlang een goede relatie heeft, trekt zich het lot van deze kinderen aan. De kinderen komen vaak uit gebroken gezinnen en hebben nogal eens te maken met geweld en verslaving. In twee achterstandswijken in de hoofdstad Bogotá is er opvang geregeld waar de kinderen na schooltijd terecht kunnen. 

Een van die wijken heet Los Alpes. Ds. Germán Suárez is hier een aantal jaren geleden begonnen met een opvangplek voor de kinderen in de wijk. Kinderen die opgroeien in armoede en slechte sociale omstandigheden. Ook krijgen ze thuis vaak slechte en eenzijdige voeding. Om de kinderen uit deze negatieve spiraal te halen biedt de kerk een plek voor ze waar allerlei activiteiten worden georganiseerd en de kinderen ook een gezonde maaltijd krijgen. 

De kinderen genieten van de verschillende activiteiten zoals sport, spel en muziek, maar misschien wel net zo belangrijk: ze komen op een plek waar ze liefde en aandacht krijgen en waar ze zichzelf mogen zijn. Een plek waar ze het evangelie horen en waar Gods liefde wordt gedeeld. Zonder de opvang door de kerk zouden kinderen op straat terecht komen en lopen zij groot risico om in de criminaliteit te belanden.

Het verhaal van…
Ángelo is zes jaar oud en woont met zijn ouders en zijn jongere broer op een helling van de berg in de wijk Los Alpes. Het huis is een eenvoudige geïmproviseerde woning met golfplaten en allerlei andere materialen die ze konden vinden om te hergebruiken. Eigenlijk is het gewoon een krot waar het gevaarlijk is om te wonen. De ouders van Angelo werken als vuilophalers. Ze zoeken bijvoorbeeld plastic en blikjes wat ze kunnen verkopen aan recyclingbedrijfjes. Op deze manier proberen de ouders voor de jongens te zorgen. Angelo gaat naar school, maar om daar te komen moet hij een moeilijke steile en gevaarlijke weg afleggen. Vaak komt hij op school aan met een lege maag. In het centrum van Los Alpes kan hij een maaltijd krijgen, voetbal spelen en krijgt hij hulp bij zijn huiswerk.